K čemu blog?
V rubrice Blog najdete drobné glosy o aktuálním dění ve studiu, zajímavé tipy na přečtené knihy z oboru, nová písma nebo třeba odkaz na důležitou softwarovou záplatu či chytrý skript. Vpravo pod menu je nabídka užitečných pdf publikací zdarma: bude příležitostně aktualizována. — „Bratrským‟ webem jsou Typoglosy — recenze, drobná zamyšlení a tipy, které vznikaly od půlky 90. let do současnosti.

tematicky_predel

sipka_Kniha pro papeže
Pro Karmelitánské nakladatelství jsme navrhli a vysázeli unikátní knihu: soubor více než 1700 původních kreseb (pérovek a kolorovaných pérovek), které se zabývají fenoménem papežských znaků. Úvodní slovo ke knize napsal kardinál Cordero Lanza di Montezemolo, autor návrhu znaku Benedikta XVI. Autorem pojednání o papežských titulech je profesor František X. Halas, bývalý velvyslanec ČR při Svatém stolci. A za zmínku jistě stojí i skutečnost, že kniha byla předána jako dar papeži při jeho návštěvě v ČR (viz fotografie níže). Nebudeme zastírat, že nás to potěšilo.

obalka

sipka_V užším výběru soutěže o Nejkrásnější knihu roku 2008
Kniha textů z terezínského ghetta byla Památníkem národního písemnictví vybrána do užšího výběru soutěže o Nejkrásnější knihu roku 2008 a bude v létě vystavena spolu s ostatními. Na vítězství sice nedosáhla, ale i tak máme radost.

sipka_Rozhovor pro Právo
V červenci 2008 vyšel v deníku Právo rozhovor s členem našeho studia. Přetisk rozhovoru najdete níže. Dvě pasáže, které při finálním krácení vypadly, přepisujeme sem:
Působíte ve studiu Lacerta, které se věnuje především knižní a časopisecké sazbě. Jaká je podle vás v Česku úroveň grafického zpracování knih? — Po rozpačité první polovině 90. let, kdy byla úroveň knižní úpravy spíš tristní, jelikož ji vytvářeli víc programátoři než typografové, je dnes situace o poznání lepší. Dobrý nakladatel už ví, že v konkurenci a při poměrně vysokých cenách knih může být pečlivá úprava jedním z důležitých kritérií, které čtenáře přesvědčí, aby si knihu koupil. Mnohá nakladatelství mají dnes už zase, jako to bývalo dřív, i své „dvorní“ úpravce, jejichž grafický rukopis čtenáři poznají na první pohled.
Potýká se obor grafického designu s nějakým problémem? — Rozhodně s rozšířenou představou, že grafik je každý, kdo má v počítači grafický software, a také s mizivým povědomím veřejnosti i klientů o tom, co přesně grafik dělá. I proto vznikla nedávno Unie grafického designu, sdružení, které si klade za cíl osvětou i důrazem na férové postupy veřejnost přesvědčit o tom, že vzdělaný profesionál je lepší než amatér, který ani pořádně neví, co dělá. Když vás rozbolí zuby, půjdete za zubařem, ne za sousedem, který má doma kleště. V grafice to přitom z nepochopitelného důvodu ještě pořád není všem jasné... [Celý text v pdf.]

obalka

sipka_Hold písmen sv. Františku
Kuriózní reklamní text Antonína Stříže, který propojuje hagiografii s typografií... „Jsou to tichá písmenka, uložená v sazebních kasách knihtiskáren, ti drobní olovění vojáčkové, zdánlivě nehybní a mrtví, ale vždy pohotoví sestaviti se u velikou armádu, schopnou větších výbojů a vítězství než nejstatnější legie mužů a kolony těžkých děl. Jejich neblahým osudem jest, že se nemohou sami uvést v pohyb a nuceni jsou podrobovati se svým pořadatelům, kteří pohříchu jich používají namnoze k bojům špatným. Kterých tvorů nedovedl člověk zneužít?“
[Celý text v pdf.]